Liantis Academy
Dé referentie in opleidingen met impact, gedreven door expertise
voor accountants en fiscale experts
Een beroep zoals het jouwe is steeds in verandering. Net omdat opleidingen essentieel zijn om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwigheden, zet Liantis Academy in 2023 volop in op infosessies die afgestemd zijn op jouw takenpakket. Zo blijf je helemaal mee met de laatste ontwikkelingen in jouw vakgebied.
✓ Live webinars en on-demandopleidingen
✓ Ervaren sprekers zoals Pieter Debbaut (Fiscalist), Yves Verdingh (Head of Tax van BNP Paribas Fortis) en Liantis-experts
✓ Opleidingen erkend door het ITAA
✓ Door gebruik te maken van Liberform en de KMO-portefeuille betaal je slechts 18 euro per opleidingsuur
✓ Schrijf je je in voor het betalend aanbod, dan heb je ook toegang tot het gratis pakket basisopleidingen
BASIS
Gratis
✓ 10 uur aan geaccrediteerde basisopleidingen om je wegwijs te maken in nieuwe materie of je kennis op te frissen.
FOCUS
€599
✓ 12 uur aan opleidingen die in de diepte gaan en je expertise vergroten als ervaren accountant of zaakvoerder.
✓ Inclusief 10u geaccrediteerde opleidingen van de categorie ‘Basis’
Vanaf 25/04/2023 worden de eerste opleidingen beschikbaar gesteld op het platform
Programma BASIS
⇾ Basisopleiding sociaal statuut van zelfstandige
⇾ Loonbrief van A tot Z
⇾ Wegwijs bij een eerste aanwerving
⇾ Hoe voorkom ik ruis in de communicatie bij klanten en collega's?
Programma FOCUS
⇾ Zelfstandige in bijberoep
⇾ Kosteloos vennootschapsmandaat als zelfstandige
⇾ Onvolledige jaren. Hoe worden de sociale bijdragen berekend?
⇾ Inkomsten vrijgesteld van sociale bijdragen. Soms krijgt je sociaal verzekeringsfonds inkomsten binnen waarop je geen sociale bijdragen verschuldigd bent. Hoe pak je dit aan?
⇾ Nieuwe aangifte personenbelasting aangifte jaar 2023
⇾ Fiscaal gunstig bijverdienen
⇾ Nieuwe aangifte vennootschapsbelasting aangiftejaar 2023
⇾ Fiscale gevolgen van het verwerven van een onroerend goed in het buitenland
⇾ Talent- en competentiemanagement
⇾ Herkennen van signalen van overspanningen en stress op het werk
⇾ War for talent - Employer Branding
⇾ Zelfinzicht als leidinggevende
⇾ Wat betekent leiderschap in mijn organisatie
Heldere opleidingen
Veranderende regels en nieuwe wetten: jouw vak is altijd in beweging. Met een duidelijke uitleg van een vakexpert ben je weer helemaal mee.
Uitgebreid aanbod
De thema’s van zowel de opleidingen variëren van eerder technische materie (sociaal statuut, fiscaliteit, de loonbrief…) tot hr-onderwerpen zoals ‘de accountant als leidinggevende’ en ‘talent- en competentiemanagement’.
Door vakexperts
Onze opleidingen worden steevast gegeven door een interessante mengeling van ervaren Liantis-experten en bekende namen uit de sector, zoals Pieter Debbaut, Yves Verdingh en Sofie Vanblaere.
ITAA-Accreditatie
Alle opleidingen zijn erkend door het ITAA.
Digitale opleidingen
Je bekijkt de opleidingsvideo’s wanneer dat jou het best past.
Ontmoet onze sprekers
Onze opleidingen worden gegeven door interessante Liantis-experten en bekende namen uit de sector, zoals Pieter Debbaut, Yves Verdingh en Sofie Vanblaere.

Yves geeft volgende opleidingen:
- Nieuwe aangifte vennootschapsbelasting aangiftejaar 2023 (focus)
Over de spreker
Yves Verdingh is Head of Tax van BNP Paribas Fortis én professor aan de Fiscale Hogeschool (Odisee). Deze expert vennootschapsbelasting is dan ook een ervaren spreker.

Pieter geeft volgende opleidingen:
- Nieuwe aangifte personenbelasting aangiftejaar 2023 (focus)
- Bijklussen via verenigingswerk (nieuwe regelgeving sinds 2022) (focus)
- Fiscale gevolgen van het verwerven van een onroerend goed in het buitenland (focus)
Over de spreker
Pieter Debbaut is een bekend gezicht op de Fiscale Hogeschool (Odisee), maar ook medeauteur van de Belastinggids van Pelckmans en aan de slag als fiscaal expert bij Liantis. Naast de verzekeringstechnische thema’s is Pieter vooral gespecialiseerd in de personenbelasting.

De accountant als werkgever
Over de sprekers:
Lisa Jeuris heeft als juridisch adviseur welzijnswetgeving en manager kennisbeleid een uitgebreide expertise en ervaring op vlak van preventie en welzijn, met specialisatie in de re-integratie van medewerkers.
Lisa geeft volgende opleidingen:
- Wegwijs bij een eerste aanwerving (basis)
Evelyne Vandepitte is sinds 2014 aan de slag bij Liantis, eerst als klantenadviseur en sinds 2017 als opleider payroll services. Dankzij deze ervaring bouwde ze een ruime expertise op binnen onder andere het thema “manuele bruto-netto”. Ze is een gedreven opleider die energie haalt uit het enthousiasmeren van mensen in hun leertraject.
Evelyne geeft volgende opleidingen:
- Loonbrief van A tot Z (basis)
Paul Liekens is binnen Liantis risk solutions technisch eindverantwoordelijke voor de schadeverzekeringen. Hij heeft als verzekeringsmakelaar een jarenlange praktijkervaring opgebouwd.
Paul geeft volgende opleidingen:
- Wegwijs bij een eerste aanwerving (basis)
Virginie Lapauw begeleidt en adviseert als startersbegeleider begeleidt en adviseert sinds 2018 startende werkgevers doorheen alle formaliteiten en verplichtingen.
Virginie geeft volgende opleidingen:
- Wegwijs bij een eerste aanwerving (basis)
Lies Denolf is sinds 2009 aan de slag bij Liantis. Ondertussen is zij hét aanspreekpunt rond de verschillende arbeidscontracten en de toepassing van het arbeidsrecht voor horeca en kappers binnen Liantis.
Lies geeft volgende opleidingen:
- Wegwijs bij eerste aanwerving (basis)
Marianne Van der Wielen is als ondernemerscoach en hr-consultant een gewaardeerd klankbord voor vele ondernemers. Via individuele begeleiding helpt zij zaakvoerders in het duurzaam uitbouwen van hun onderneming vanuit hun eigen persoonlijkheid en het unieke DNA van hun kmo.
Marianne geeft volgende opleidingen:
- Wegwijs bij een eerste aanwerving (basis)
- Zelfinzicht als leidinggevende (focus)
- Wat betekent leiderschap in mijn organisatie (focus)
Sofie Vanblaere is overtuigd dat menselijk kapitaal het kloppend hart van een bedrijf is. Ze is al 16 jaar actief als HR consultant. Begonnen binnen rekrutering is zij goed bewust van de vele uitdagingen op de arbeidsmarkt en de “war for talent”. De laatste 7 jaar daarentegen adviseert, begeleidt en ondersteunt zij ondernemers bij het koesteren, motiveren en binden van medewerkers.
Sofie geeft volgende opleidingen:
- Talent- en competentiemanagement (focus)
Sara Walraven maakte onlangs de overstap naar Liantis als expert Employer Branding. Zij verdiende haar sporen als Consumer Marketeer voor merken als Bacardi, Martini & Ecover.
Sara geeft volgende opleidingen:
- War for talent (focus)
HR
Over de sprekers:
Elien Verhaegen is reeds 8 jaar hr-consultant bij Liantis met een brede expertise in verscheidene HR-domeinen en met een sterke focus op soft skills. Door haar studies in Arbeids – en organisatiepsychologie en haar eerdere ervaring als HR-businesspartner bij een grote retailer kan ze bogen op meer dan 15 jaar ervaring binnen het vakgebied. Een pragmatische en hands-on ingesteldheid kenmerkt haar stijl, steeds met de nodige enthousiasme en positieve dynamiek tracht ze anderen op sleeptouw te nemen.
Elien geeft volgende opleidingen:
- Hoe voorkom ik ruis in de communicatie bij klanten en collega's? (basis)
Benedict Decoster is al meer dan 15 jaar actief bij Liantis in diverse rollen: van kantoormanager, over marketingmanager en manager kantorennet tot customer engagement manager. Vanuit die verschillende invalshoeken bouwde hij waardevolle expertise op in hoe je met klanten omgaat en hoe je, onder welke omstandigheden ook, het beste uit je klantrelatie haalt.
Benedict geeft volgende opleidingen:
- Hoe voorkom ik ruis in de communicatie bij klanten en collega’s? (basis)

Simon geeft volgende opleidingen:
- Herkennen van signalen van overspanningen en stress op het werk (focus)
Over de spreker:
Simon Defruyt is preventie-adviseur psychosociale aspecten bij Liantis. Simon bouwde de afgelopen 10 jaar expertise op inzake overspanning en stress bij verschillende doelgroepen (werknemers, topsporters, ondernemers…). Zowel vanuit zijn ervaringen in de praktijk als bevindingen uit onderzoek, onderschrijft Simon het belang van een preventie aanpak bij stress, waarbij herkennen van signalen een cruciale eerste stap is.

Joachim geeft volgende opleidingen:
- Basisopleiding sociaal statuut van zelfstandige (basis)
- Zelfstandige in bijberoep (focus)
- Kosteloos mandaat in een vennootschap (focus)
- Onvolledige jaren bij pensioen: oorzaken en impact (focus)
- Bijzonderheden berekeningsbasis: buitenlandse inkomsten, stopzettingsmeerwaarden en inkomsten politiek mandaat (focus)
Over de spreker
Joachim De Rouck werkt sinds 2004 bij Liantis en sinds 2006 als adviseur in het kenniscentrum. Naast het verzorgen van opleidingen, werkte hij vooral de afgelopen jaren als pensioenadviseur in de provincies Oost- en West-Vlaanderen. Hij adviseert, begeleidt en informeert medewerkers, klanten en business partners als onderdeel van een kwalitatieve dienstverlening.
Benieuwd naar wat deze sprekers te vertellen hebben?
Bekijk het volledig opleidingsprogramma
De thema’s van zowel de basis- als focusopleidingen variëren van eerder technische materie (sociaal statuut, fiscaliteit, de loonbrief…) tot hr-onderwerpen zoals ‘de accountant als leidinggevende’ en ‘talent- en competentiemanagement’. Alle opleidingen zijn erkend door het ITAA.
In deze opleiding leer je welke opstartformaliteiten vereist zijn als zelfstandige ondernemer. Wij behandelen de aansluitingsplicht, de bijdragecategorie en de bijdrageberekening. We gaan ook dieper in op het sociaal statuut en de rechten en plichten die hieraan verbonden zijn.
Loonbrief van A tot Z (3 uur 15 min.)In deze opleiding behandelen we de verschillende componenten van een bruto-nettoberekening. We beperken ons niet tot theorie, maar wisselen af met verhelderende oefeningen. Hierna zal je nog beter vragen over loonberekeningen van werknemers en bedrijfsleiders kunnen beantwoorden.
Wegwijs bij een eerste aanwerving (2 uur 50 min.)
De aanwerving van een eerste medewerker is een grote stap voor elke zelfstandige. In deze opleiding overlopen we stappen en verplichtingen als werkgever vanuit de verschillende expertise domeinen van Liantis: sociaal-juridisch, preventie en welzijn, verzekeringen en hr.
Hoe voorkom ik ruis in de communicatie bij klanten en collega's? (1 uur 15 min.)
Klanten worden steeds veeleisender en kritischer en durven wel eens verantwoordelijkheden door te schuiven. Anderzijds wil je als accountant dat de klant mee stapt in de digitalisering (verwerking facturen, rapportering, …) en deadlines respecteert.
In deze opleiding krijg je handvaten en technieken mee om je boodschap op een assertieve en verbindende manier te kunnen communiceren aan de klant. We gaan ook dieper in op hoe je opbouwende en gerichte feedback geeft, zowel aan klanten als collega's.
Het principe lijkt simpel: om een zelfstandig bijberoep op te starten moet je minstens halftijds werken als werknemer of ambtenaar. Maar kan je ook opstarten wanneer je een sociale uitkering ontvangt? En hoe zit het wanneer je onbetaald verlof neemt of je job verliest?
In deze sessie zoomen we in op de voorwaarden waaraan je moet voldoen om als zelfstandige in bijberoep te worden beschouwd.
Kosteloos vennootschapsmandaat als zelfstandige (45 min.)
Er bestaat vaak onduidelijkheid over het kosteloos vennootschapsmandaat.
Moet je nu wel of niet aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds? Wat is de impact van het mandaat bij ziekte? En hoe zit het bij pensionering?
We lichten de verschillende situaties toe en maken je wegwijs.
Onvolledige jaren. Hoe worden de sociale bijdragen berekend?(45 min.)
Het komt regelmatig voor dat een zelfstandige geen volledig jaar actief is.
Denk maar aan de opstart of stopzetting in de loop van een kalenderjaar. Ook een ziekteperiode of pensionering kan onvolledige jaren tot gevolg hebben.
Wat is de impact hiervan op de sociale bijdragen van je klant?
We bekijken een aantal bijzondere situaties.
Zo kan je, met het nodige inzicht, je klant proactief adviseren en herberekeningen vermijden.
Inkomsten vrijgesteld van sociale bijdragen. Soms krijgt je sociaal verzekeringsfonds inkomsten binnen waarop je geen sociale bijdragen verschuldigd bent. Hoe pak je dit aan? (45 min.)Het hoeft weinig betoog dat sociale bijdragen als zelfstandige berekend worden op het zelfstandige beroepsinkomen. Dit netto belastbaar beroepsinkomen stroomt via de fiscus en het RSVZ automatisch door naar het sociaal verzekeringsfonds.
Toch zijn er inkomsten die uit de berekeningsbasis mogen geweerd worden: zo kunnen bepaalde stopzettingsmeerwaarden, sommige buitenlandse inkomsten, auteursrechten of inkomsten uit een politiek mandaat uit de inkomsten gefilterd worden.
We nemen ze één voor één onder de loep en geven mee hoe je best te werk gaat.
Nieuwe aangifte personenbelasting aangifte jaar 2023 (1 uur)Je wordt wegwijs gemaakt in de nieuwe aangifte van de personenbelasting voor het aanslagjaar 2023. Alle nieuwe rubrieken komen aan bod. Vak per vak worden de nieuwe maatregelen voor aanslagjaar 2023 e.v. summier en praktisch toegelicht.
Bijklussen via verenigingswerk (nieuwe regeling sinds 2022) (1 uur)
Onbelast of fiscaal voordelig bijverdienen via vrijwilligers- en verenigingswerk of via de deeleconomie: Wie komt hiervoor in aanmerking? Wat zijn de formaliteiten? Hoeveel kan ik bijverdienen? Wat is het fiscaal regime? Op deze en andere vragen krijg je in dit seminar antwoorden.
Nieuwe aangifte vennootschapsbelasting aangiftejaar 2023 (1 uur)
Tijdens deze sessie wordt de nieuwe aangifte vennootschapsbelasting aanslagjaar 2023 toegelicht. Niet enkel de verschillen ten opzichte van het vorige jaar worden besproken, maar ook worden enkele bijzondere aandachtspunten toegelicht zoals de gespreid te belasten meerwaarden en de energiesteun aan de hand van praktische voorbeelden. 2023
Fiscale gevolgen van het verwerven van een onroerend goed in het buitenland (1 uur)
‘Een Belg is geboren met een baksteen in de maag’. Vele Belgen bezitten onroerend goed in België én in het buitenland, of overwegen een aankoop van buitenlands onroerend goed. Dat roept heel wat vragen op over de fiscaliteit: Welke inkomsten moet u aangeven en hoe wordt u belast? Is er een verschil tussen verhuurd vastgoed en vastgoed dat louter dient voor eigen gebruik? In dit seminar krijg je een antwoord op al je vragen.
Je medewerkers volgen tal van opleidingen, maar hebben ze wel de juiste competenties onder de knie? En is er een goede match tussen hun vaardigheden en functie? Tijdens de opleiding ontdek je hoe je als werkgever concreet en efficiënt aan de slag gaat met het opleiden van je medewerkers. We bekijken hoe je de vaardigheden van je werknemers versterkt, zodat ze het beste uit zichzelf en je onderneming halen.
Herkennen van signalen van overspanningen en stress op het werk (1 uur)Burn-out is meer dan nooit één van de grootste werkgerelateerde bedreigingen voor zelfstandigen, werknemers, werkgevers … Vaak zijn het ook zij die ooit beweerden “Mij overkomt het niet” die er toch vroeg of laat mee geconfronteerd worden. In deze opleiding geven we handvaten om proactief signalen van overspanning te herkennen bij onszelf (en bij anderen) en geven we tips om tijdig te kunnen bijsturen naar een levensstijl die welzijn én kwetsbaarheid toelaat.
War for talent (1 uur)Nooit eerder was de arbeidsmarkt zo krap en de berg vacatures groeit verder. Ook de accountancysector ontspringt de dans niet. Uit cijfers van VDAB blijkt dat de arbeidsmarktkrapte voor accountants historisch hoog is en enkel toeneemt. Met weliswaar een aantal regionale verschillen, zien we deze trend terugkeren over gans Vlaanderen. De krapte weegt op de productiviteit en groei van ondernemingen. Hoe kan je als onderneming toch nog talent aantrekken in dit arbeidsmarktklimaat? Hoe waak je er bovendien over dat de spreekwoordelijke achterdeur gesloten blijft? In deze sessie gaat Sara Walraven – expert Employer Branding bij Liantis - in op concrete tips om werk te maken van je employer brand en gewapend te zijn in de war for talent.
Zelfinzicht als leidinggevende (1 uur)Leiding geven is een vak apart. Inzicht in leiderschap en wie jij bent als leider kan je veel kopzorgen besparen. Welke zijn je troeven en valkuilen? En hoe word je een betere leider zodat je je medewerkers beter kan aansturen? In deze opleiding krijg je zicht op de mogelijkheden die je helpen om sneller in te spelen op verschillende uitdagende en/of dagelijkse situaties als leidinggevende.
Wat betekent leiderschap in mijn organisatie (1 uur)Een moeizame relatie met de directe leidinggevende is één van de belangrijkste redenen waarom medewerkers een organisatie verlaten. Medewerkers op een constructieve manier aansturen is dan ook een uitdaging voor elke leidinggevende. Leiding geven doe je ook altijd binnen een bepaalde werkomgeving en bedrijfscultuur.
In deze opleiding gaan we in op wat medewerkers écht motiveert en welke rol de ‘employee journey’ speelt op de retentie en het verloop van medewerkers. Wat zijn de ‘game changers’ in de bedrijfscultuur en welke is jouw rol als leidinggevende daarin?