Logo_Liantis

Starten als student-zelfstandige         Inspiratie         FAQs         Contact

Starten als student-zelfstandige


Studeer je, maar wil je tegelijkertijd ook ondernemen? Dan is het statuut van student-zelfstandige je op het lijf geschreven. Hieronder lees je meer over het voordelige statuut en de voorwaarden ervan. Je vindt ook het antwoord op enkele andere veelgestelde vragen, zoals wat er met je kindergeld gebeurt.

header img
Voorwaarden-1

Wat zijn de voorwaarden om te starten
als student-zelfstandige?

 

Je komt in aanmerking voor het statuut van student-zelfstandige als je aan volgende voorwaarden voldoet:

  • Je bent tussen 18 en 25 jaar oud.
  • Je studeert aan een erkende onderwijsinstelling in België of in het buitenland.
  • Je bent ingeschreven voor minimaal 27 studiepunten (ECTS) per schooljaar of 17 lesuren per week om een erkend diploma te behalen.
  • Je volgt regelmatig de lessen (voor minimaal 27 studiepunten per schooljaar of 17 lesuren per week). Neemt je onderwijsinstelling geen afwezigheden op, dan kan je aan de hand van een puntenlijst of attest aantonen dat je hebt deelgenomen aan de examens (voor ten minste 27 studiepunten of 17 lesuren per week). Gewoon deelnemen volstaat.
  • Je oefent een zelfstandige activiteit uit (je werkt dus niet onder het gezag van een werkgever). Start je geen eigen onderneming, maar ga je een andere zelfstandige helpen in zijn eenmanszaak, dan gelden er mogelijk andere regels.

Veelgestelde vragen

Vooraleer je aan je avontuur begint, wil je natuurlijk zeker zijn dat je volledig weet wat er je te wachten staat. Deze veelgestelde vragen en bijhorende antwoorden helpen je op weg zodat jij op je twee oren kan slapen.

Bouw ik zelf rechten op of blijf ik ten laste van mijn ouders?

In principe bouw je geen eigen sociale rechten op als student-zelfstandige, maar blijf je ten laste van je ouders. Je krijgt alleen je gezondheidszorgen terugbetaald via je ouders. Is je inkomen gelijk aan of hoger dan 16.861,46 euro, dan bouw je wel zelf sociale rechten op als zelfstandige.

Behoud je als student-zelfstandige je kinderbijslag?

Het recht op kinderbijslag in Vlaanderen is onvoorwaardelijk tot en met de maand  waarin je 18 jaar wordt. In Brussel en Wallonië heb je dan weer recht op kinderbijslag tot en met de maand augustus van het jaar waarin je 18 wordt. Combineer je hierna je studies met een beroepsactiviteit, dan moet je die beroepsactiviteit beperken om je recht op kinderbijslag te behouden. De regels zijn afhankelijk van de regio waarin je woont:  

  • In het Vlaams Gewest wordt het Groeipakket (de voormalige kinderbijslag) verder uitbetaald zolang je geen of een verminderde sociale bijdrage betaalt als student-zelfstandige. Dat betekent dat jouw kinderbijslag voor een bepaald jaar niet in gevaar komt als student-zelfstandige, tenzij je 16.861,46 euro netto belastbaar of meer zou verdienen. 
  • In het Waals Gewest en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelden specifiekere regels. 

Contacteer voor je start als student-zelfstandige je kinderbijslagfonds: BrusselVlaanderenWallonië en de Duitstalige Gemeenschap. Zo weet je direct hoe je je ondernemersdroom kan combineren met het behoud van je kinderbijslag en vermijd je verrassingen.

Ben ik btw-plichtig als student-zelfstandige?

Het feit dat je student bent, staat volledig los van je eventuele btw-plicht. Verder heb je als studerende zelfstandige dezelfde verplichtingen als een gewone zelfstandige. Je moet je dus via een ondernemingsloket inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO), en je ondernemingsnummer indien nodig bij de BTW-administratie activeren. Zijn er voor je activiteit bovendien bepaalde vergunningen vereist, dan ben je ook als student-zelfstandige verplicht die aan te vragen.

Kan ik ervoor kiezen om in bijberoep te starten als student-zelfstandige?

In principe kan dat niet. Een bijberoep impliceert dat je een hoofdberoep hebt. Als student heb je uiteraard helemaal geen beroep. Stop je met studeren en ga je minstens halftijds werken (en minstens 235 uur per kwartaal, berekend op een 38-urenweek), dan moet je het sociaal verzekeringsfonds op de hoogte brengen zodat je aansluiting omgezet kan worden van student-zelfstandige naar zelfstandige in bijberoep.

Kan ik student-zelfstandige zijn en ook een studentenjob hebben?

Dat kan inderdaad, maar hou dan rekening met deze voorwaarden.

  • Beperkte uren: Om ervoor te zorgen dat je ouders hun kinderbijslag voor jou behouden, let je er best op dat je niet te veel uren werkt. Werk je onder een studentenovereenkomst (jobstudent), dan mag je op jaarbasis niet meer dan 600 uren werken in Wallonië en Vlaanderen, of 240 uur per kwartaal in Brussel (behalve tijdens de zomermaanden, onder bepaalde voorwaarden. Neem contact op met je kinderbijslagfonds voor meer informatie.
  • Sociale bijdragen: Enkel als je als student-zelfstandige meer verdient dan 8.430,72 euro per jaar zal je sociale bijdragen als zelfstandige verschuldigd zijn. Werk je daarnaast ook als jobstudent? Dan betaal je enkel een solidariteitsbijdrage van 2,71% op je brutoloon, zolang je niet meer dan 600 uren per jaar in Wallonië en Vlaanderen, of 240 uur per kwartaal in Brussel (behalve tijdens de zomermaanden, onder bepaalde voorwaarden), als jobstudent werkt.
  • Fiscaal ten laste (aanslagjaar 2025 – inkomstenjaar 2024): Als jouw netto bestaansmiddelen beperkt blijven tot 7.290 euro, dan blijf je fiscaal ten laste van je ouders. De eerste schijf van 3.310 euro van jouw inkomen uit je studentenjob en je activiteiten als student-zelfstandige samen hoef je niet mee te tellen voor het vaststellen van jouw nettobestaansmiddelen. Meer uitleg over de berekening van je nettobestaansmiddelen vind je hier.
  • Belastingen: Verdien je op jaarbasis meer dan 10.570 euro (netto belastbaar), dan betaal je zelf belastingen. Je inkomen als jobstudent en als zelfstandige worden daarvoor opgeteld.
Kom ik nog in aanmerking voor een studiebeurs als student-zelfstandige?

Hou er rekening mee dat jouw inkomsten als student-zelfstandige meetellen om te bepalen of je recht hebt op een studiebeurs of studietoelage. Omdat de volledige gezinsinkomsten meetellen en niet alleen de beroepsinkomsten, kunnen we je hierover geen algemeen advies geven. 

Meer informatie over de invloed op je studietoelagen vind je hier: 

Wat als ik niet aan de voorwaarden voldoe om student-zelfstandige te worden?

Voldoe je niet aan de voorwaarden om als student-zelfstandige aan de slag te gaan? Niet getreurd, je kan nog altijd je ondernemersdroom waarmaken. Je zal dan wel aangesloten worden in hoofdberoep en hogere sociale bijdragen betalen dan de gemiddelde student-zelfstandige.

In een notendop:

het statuut
student-zelfstandige

Hoe zit het statuut student-zelfstandige in elkaar? En waarom is het zo interessant? 

Enkele student-zelfstandigen leggen het jou kort en bondig uit in deze video!

 

Welke ondernemingsvorm kies ik het best?

Ga je aan de slag als student-zelfstandige, dan moet je nog een
ondernemingsvorm voor je zaak kiezen.

Ontdek de voordelen van een CommV.

 

 

Waarom zou je voor eenmanszaak kiezen?

 

 

Kom te weten waar een VOF voor staat.

 

 

Is een VZW interessant voor mij?

 

 

Hoe zit de kleine vergoedingsregeling voor kunstenaars (KVR) in elkaar?

 

 

Download je gratis e-book

Ben je op zoek naar een handige gids die al je vragen over het ondernemerschap als student beantwoordt? Download dan nu ons gratis e-book! 

e-book

Stappenplan: hoe verloopt je
opstart als student-zelfstandige?

  1. 2

    Verzamel informatie

    Informeer je voldoende voor je start. Ons e-book toont je de weg!

  2. 4

    Let's go!

    Eens je ons je aanvraag ondertekend terugbezorgd hebt en je de opstartkosten betaald hebt, brengen wij je dossier helemaal in orde. Je kan nu officieel starten! 🥳

Klaar om te starten?

Via ons online ondernemingsloket breng je je opstart in een handomdraai in orde!

macbook

Partners

HoWest
DO_