De vier pijlers van een succesvol telewerkbeleid


Telewerk zit al enkele jaren in de lift en de coronacrisis heeft deze evolutie alleen maar versneld. Ondertussen is het voor veel bedrijven duidelijk dat telewerk opportuniteiten, maar zeker ook uitdagingen met zich meebrengt.

Wij creëerden vanuit onze jarenlange expertise een model dat zich focust op vier cruciale pijlers. Je ontdekt ze hier!

De drie pijlers van een succesvol telewerkbeleid
Waarom inzetten op telewerk?

Waarom inzetten op telewerk?


De coronacrisis heeft voor een plotse schok in het telewerklandschap gezorgd. Veel werkgevers boden sinds enkele jaren een occasionele thuiswerkdag aan, maar dikwijls vanop afstand werken is voor velen toch een relatief nieuw gegeven. Nochtans pleiten experts al langer om daar meer op in te zetten.

Logisch, want het biedt veel voordelen.

  • Minder verplaatsingen = minder tijdverlies
  • Meer tijd voor hobby’s en gezin
  • Flexibel omspringen met je uren
Voordelen telewerk
Valkuilen telewerk

Maar uiteraard zijn er ook valkuilen aan verbonden, die velen bekend in de oren zullen klinken:

  • Werk en privé vloeien in elkaar over
  • Informele contacten vallen weg
  • Minder aandacht voor ergonomie

Laat ons je begeleiden

 

Gelukkig hebben we bij Liantis de nodige ervaring met telewerk. We begeleidden namelijk al talloze bedrijven in de uitbouw van hun telewerkbeleid. Vanuit die expertise hebben we vier cruciale pijlers geïdentificeerd, die telewerk tot een succes zullen maken in jouw onderneming.


Drie cruciale pijlers

Vier cruciale pijlers


Een succesvol telewerkbeleid begint bij een correcte opvolging van de wettelijke verplichtingen, maar het gaat verder dan dat. Zo mag je ook de psychosociale en ergonomische uitdagingen niet uit het oog verliezen.

Dat die laatste twee factoren meer en meer aan belang winnen, blijkt ook uit de cao die de Nationale Arbeidsraad rond telewerk afsloot. De cao bevat immers een aantal bepalingen met betrekking tot het welzijn van je telewerker.

Accountant-RGB-Dunne

Zorgeloos telewerken

Zorg ervoor dat jij en je medewerkers zonder zorgen aan de slag kunnen. Dat doe je door goede afspraken te maken over bereikbaarheid en werktijd, maar ook door je wettelijke verplichtingen na te komen. Wij gidsen jou door alle sociaaljuridische voorschriften.

Begeleiden-medewerke

Mentaal sterk aan het werk

Doorgedreven telewerk kan ertoe leiden dat de grens tussen de privé- en de werksfeer vervaagt. Dat kan je medewerkers met heel wat extra stress opzadelen. Deze pijler richt zich dan ook op het mentale welzijn van je werknemers.

heropstart-liantis

Comfortabele werkplek

Op kantoor kunnen je medewerkers in alle ergonomische luxe aan de slag. Helaas is het bij telewerk niet altijd mogelijk om dezelfde ergonomische standaard te behalen. Wij tonen je hoe je dit euvel het best aanpakt, afhankelijk van jouw budget.

ErgonomyBeeldscherm_01_Dunne Lijn 04-1

Motiverend leidinggeven op afstand

Virtueel leidinggeven vergt een andere aanpak. In de e-learning ‘Leidinggeven op afstand’ leer je als leidinggevende om je team efficiënt online te leiden én te coachen.