Header-vertrouwenspersoon

Met vertrouwen aan de slag

Vakkundige vormingen voor vertrouwens- personen

Een vertrouwenspersoon luistert, adviseert en bemiddelt bij psychosociale risico’s op de werkvloer. Van grensoverschrijdend gedrag – denk maar aan pesterijen, geweld of ongewenst seksueel gedrag – over conflicten tot stressgerelateerde problemen. Met onze gespecialiseerde opleidingen krijgen vertrouwenspersonen de nodige kennis en vaardigheden vlot onder de knie.

Vertrouwenspersoon

Verplichte vorming

Jaar 1

Basisopleiding vertrouwenspersoon

Jaar 2

Intervisie vertrouwenspersoon

Jaar 3, 4, 5, ...

Intervisie vertrouwenspersoon

Basisopleiding

Aangestelde vertrouwenspersonen zijn verplicht om een opleiding te volgen waarin ze de kennis en vaardigheden leren die ze nodig hebben voor deze rol. Via een uitgebreide basisopleiding van vijf dagen schetsen we het wettelijk kader en leggen we alle psychosociale risico’s grondig uit zodat je vertrouwenspersoon de theorie kan omzetten in de praktijk.

Wil je deze opleiding liever op maat in je eigen organisatie inplannen? Dat kan via een offerte-aanvraag!

Intervisie

Met de wettelijk verplichte jaarlijkse intervisie (opfrissingscursus) van een halve dag bespreken we concrete casussen met andere vertrouwenspersonen. Vertrouwenspersonen schaven er hun kennis en vaardigheden bij die ze nodig hebben om hun vak goed te blijven uitoefenen en leren van de ervaringen van hun vakgenoten.

Ook deze opleiding kan je zowel in een Liantis-opleidingscentrum als bij jou op de werkvloer inplannen.

Intervisie vertrouwenspersoon "van stress en burn-out naar veerkracht"

Vergroot je ervaring en professionaliteit als vertrouwenspersoon met de (wettelijk verplichte) jaarlijkse intervisie. Liantis biedt je de kennis en vaardigheden die je nodig hebt om je vak te blijven uitoefenen en biedt je de ruimte om je ervaringen te delen met vakgenoten.

Opleiding vertrouwenspersoon

Testimonials

De basisopleiding Vertrouwenspersoon is een zeer duidelijke en hands-on opleiding. Alle dingen die werden aangeleerd, kan je onmiddellijk toepassen in de praktijk. Alle vragen en cases tijdens de opleiding werden op een duidelijke manier uitgewerkt.

Bleckmann België NV
over de basisopleiding

Het volgen van de opleiding Vertrouwenspersoon was voor mij een positieve ervaring! Ik heb veel bijgeleerd en heel wat kennis is weer volledig opgefrist. Er worden tijdens de opleiding veel voorbeelden gebruikt, dit was zeer nuttig. Lesgeefster Zita liet de deelnemers ook veel vragen stellen. Tijdens de les durfde ze ook wel eens, om het met haar eigen woorden te zeggen, ‘advocaat van de duivel spelen’, wat ik persoonlijk heel goed vond! 

Transport De Rese
over de intervisie (opfrissingscursus)

Deze opleiding is zeer interessant. Er is een goeie mix tussen theorie en praktijk. Lesgeefster Astrid beschikt over zeer veel kennis die ze bovendien heel goed weet over te brengen tijdens de opleiding. 

Centrum van de Oostkust
over de intervisie (opfrissingscursus)

Nog enkele prangende vragen?

Q&A

Hoe selecteer je een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een laagdrempelig eerste aanspreekpunt in je organisatie en heeft goede contacten met leidinggevenden, management en directie. Een vertrouwenspersoon moet dan ook over de nodige kennis en vaardigheden beschikken om het vertrouwen te krijgen van de medewerkers én de organisatie. Je moet dus met heel wat zaken rekening houden wanneer je een vertrouwenspersoon aanstelt.

We ondersteunen je graag in dit proces door je uitgebreid te informeren. Daarnaast helpen we je om de geschikte kandidaten te selecteren. Tijdens het selectieproces zetten we samen de specifieke competenties op maat van je organisatie op punt en ondersteunen we je bij het aanstellen van je vertrouwenspersoon.

Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Vraag dan hier je vrijblijvende offerte aan!

Vraag een offerte aan

Wat doet een vertrouwenspersoon?

De interne vertrouwenspersoon is het aanspreekpunt voor medewerkers als er problemen zijn rond psychosociale risico’s op het werk zoals pestgedrag, ongewenst seksueel gedrag, agressie, stress, conflicten ... De interne vertrouwenspersoon zorgt voor dialoog bij conflicten tussen bijvoorbeeld medewerkers of tussen een medewerker en leidinggevende.

Een vertrouwenspersoon heeft geheimhoudingsplicht, ook tegenover de werkgever. Hij of zij werkt toekomstgericht, heeft een objectieve en onpartijdige houding en mag geen oordeel vellen over het functioneren van een medewerker.

VOORBEELD Pieter werkt als functioneel analist op de IT-afdeling van een kmo. Hij voelt zich al even niet goed bij de manier waarop zijn rechtstreekse leidinggevende met hem omgaat. Op zoek naar een oplossing neemt Pieter contact op met Lies, de vertrouwenspersoon binnen de organisatie. Lies biedt Pieter in alle discretie een luisterend oor en gaat samen met hem op zoek naar een oplossing voor zijn probleem.

Een vertrouwenspersoon heeft geen vastomlijnd takenpakket. De vertrouwenspersoonsrol bestaat voornamelijk uit luisteren, ondersteunen, advies geven, doorverwijzen en eventueel bemiddelen. De taken delen we in drie grote categorieën in:

  • Meewerken aan het collectief preventiebeleid:
    • Deelnemen aan de uitwerking van de interne procedures.
    • Met de preventieadviseur psychosociaal welzijn gegevens delen van incidenten die zich blijven herhalen.
    • Regelmatig overleg plegen met de preventieadviseur psychosociaal welzijn.
  • Individuele casussen: 
    • Raad geven en eerste opvang bieden aan de medewerkers.
    • Op een informele manier ondersteunen bij de zoektocht naar een oplossing.
  • Administratieve taken:
    • Advies verstrekken aan de interne preventieadviseur over de gegevens die essentieel zijn voor het opstellen van het jaarverslag.
Is een vertrouwenspersoon wettelijk verplicht?

In organisaties vanaf 50 medewerkers is het aanstellen van een vertrouwenspersoon verplicht. Voor werkgevers die minder dan 50 werknemers tewerkstellen is het niet verplicht, maar raden we het wel sterk aan. Want de aanwezigheid van een vertrouwenspersoon op de werkvloer maakt het voor medewerkers laagdrempelig om tijdig hulp in te roepen.

Zeker voor medewerkers die te maken krijgen met geweld, pesterijen of ongewenst seksueel gedrag op het werk, voelt het vertrouwd als ze rechtstreeks worden opgevangen door iemand die deel uitmaakt van de organisatie. Ook bij bijvoorbeeld conflicten, omgaan met werkdruk of functie-onduidelijkheden is het voor een medewerker meestal makkelijker om een interne vertrouwenspersoon aan te spreken dan de stap naar de externe dienst voor bescherming en preventie op het werk te zetten.

Wie kan je als vertrouwenspersoon aanstellen?

Niet iedereen kan of mag een vertrouwenspersoon zijn, zoals:

Volgende personen kunnen wél als vertrouwenspersoon aangesteld worden:

  • een personeelslid van de werkgever
  • een extern persoon, geen personeelslid van de werkgever
    Opgelet: wanneer je als werkgever meer dan 20 werknemers te werk stelt, moet je minstens één vertrouwenspersoon intern aanstellen.
  • de preventieadviseur psychosociale aspecten (indien intern aanwezig)
  • de interne preventieadviseur, belast met de leiding van de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk
Wat kan Liantis voor een vertrouwenspersoon betekenen?

Ad hoc ondersteuning:

Bij vragen of onzekerheden mogen vertrouwenspersonen steeds contact opnemen via je vertrouwde contactpersoon bij Liantis. Team psychosociaal welzijn staat vertrouwenspersonen bij voor concrete vragen of casussen.  

Permanente ondersteuning: 

  • wettelijke aspecten: formele en informele verzoeken 
  • algemene en specifieke risicoanalyses 
  • beleidsmatige opdrachten 
  • opleidingen voor vertrouwenspersonen en leidinggevenden 
  • begeleiding van individuele medewerkers en teams
  • extra ondersteuning bij traumatische gebeurtenissen